#licitații, #oldskool, Metal

Acesta Este Primul Porsche 911 Cabrio

Modelul 911 a implementat crezul cum că esența mărcii Porsche nu se rezumă decât la performanță pură.

Cu toate că modelul Cayenne (în special varianta diesel) ar putea demitiza această idee de unul singur, constructorul german a demonstrat, pe parcursul istoriei, că numele Porsche nu este echivalent cu o broscuță (i.e. Beetle), joasă, lată și foarte puternică, ci cu provocările inginerești.

Red Porsche 901 Cabriolet prototype

Modele ca 924, 914, și Panamera, precum și unele prototipuri, au subliniat adevăratele principii ale mărcii, pe când evoluția modelului 911 a arătat angajamentul constructorului de-a face din rahat, bici, care mai și pocnește – scuzați-mi impertinența.

Folosind expertiza dobândită de-a lungul anilor (și foarte multă încăpățânare), Porsche a reușit să transforme modelul 911 dintr-un veritabil „widowmaker” într-unul din cele mai performante și apreciate automobile construite vreodată.

Însă misiunea 911-lui original (cunoscut sub denumirea de 901 înainte ca avocații lui Peugeot să intervină) era să dea naștere unei întregi familii în gama constructorului – nicidecum să rămână o mașină sport asamblată în multiple versiuni, cum se întâmplă acum – de aceea Porsche  împreună cu diferiți carosieri au studiat multiple forme şi variante de caroserie pentru 901.

Red Porsche 901 Cabriolet prototype

O teorie care explică existența unui 901 „C20” Typ 915 cu ampatament mărit și patru locuri, unui 901 „B17” creionat de Pininfarina, unui 901 Roadster schițat de Bertone, și a exemplarului din imagini – un 901 Cabriolet creat de Karmann.

Din dorința de-a repeta succesul pe care l-a avut cu modelul 356 Cabriolet, Porsche i-a delegat pe cei de la Karmann (care oricum construiau versiunea coupe) să conceapă o variantă fără acoperiș. Rezultatul, deși pur în materie de design, nu a fost pe placul inginerilor Porsche datorită structurii flexibile și îngreunate. Soluția a fost o bară de torsiune care a dus la nașterea clasicului model Targa – un compromis folosit până la apariția Cabrioletului în 1982.

porsche-901-cabriolet-4

Din cuantumul de 82 de modele de serie și 13 prototipuri 901 construite, doar 30 au trecut testul timpului, printre care și două modele pre-producție. Acest Karmann Cabriolet fiind unul dintre ele, este considerat al doilea cel mai vechi 901 existent.

Te-ai aștepta, atunci, ca mașina să fie expusă în cadrul muzeului Porsche, dar nu este cazul. Asta pentru că modelul a făcut parte dintr-o colecție privată, iar pe data de 8 Februarie 2017 își va căuta un nou proprietar prin intermediul casei de licitații RM Sotheby’s. Dacă ești interesat, pantalonii tăi ar trebui să vină cu buzunare adânci, pentru că valoarea mașinii este estimată între €850.000 și €1,000,000.

Poze Tim Scott/RM Sotheby’s; Link Galerie.
Standard

2 thoughts on “Acesta Este Primul Porsche 911 Cabrio

  1. Pingback: Un Porsche 935 pentru stradă? Pregătiți-vă testamentul… | #godspeed

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s