BMW M8 Gran Coupe Concept

Acesta este noul BMW M8 Gran Coupe Concept, iar bavarezii nu sunt siguri dacă au creat o mașină sau un „Dumnezeu” pe patru roți.


Nu, serios, comunicatul lor de presă este…halucinant. Nu cred că am citit vreodată ceva mai flamboiant despre o formă atât de generică, descrierea mașinii făcută de mai marii companiei devenind penibilă la un moment dat. Exemple:

„BMW M8 Gran Coupé Concept ilustrează semnificaţia din spatele literei "M" la BMW: înseamnă "mai mult", mai mult decât orice. Pe lângă excelenţa dinamică, BMW M8 Gran Coupé Concept întruchipează o nouă faţetă a luxului pentru marca BMW - ultrasportivă, extrovertită şi polarizantă.”

„BMW M8 Gran Coupé Concept este mai mult decât un automobil sport de lux, cu patru uşi. Simbolizează o înţelegere nouă şi unică a luxului. BMW M8 Gran Coupé Concept este conceput pentru a stârni lucrurile, pentru a polariza - ar trebui să vă mişte emoţional, explică Domagoj Dukec, vicepreşedinte de design BMW M şi BMW i.”

BMW M8 Gran Coupe Concept
Noroc că au site și în română, ca să nu mă chinui cu traducerea. Uite aici un link dacă ai stomacul destul de puternic să citesti în continuare.

Să revenim; În primul rând, pentru cititorii mai tineri, „M” vine de la „Motorsport”. Nu poți arunca pe apa sâmbetei 46 de ani de tradiție doar în încercarea de-a promova o mașină.

BMW M8 Gran Coupe Concept
În al doilea rând, care-i faza cu „excelența dinamică”? BMW a prezentat un „rolling concept” – adică doar o caroserie. Fără interior, fără motor, fără detalii adiacente. Doar o formă – constructorul bavarez concentrându-se exclusiv pe aspectul viitoarei mașini.

Nu mă înțelege greșit, dragă cititorule, acest automobiil se va materializa în proporție de 90%. Ce ai în față este mai aproape de produsul finit decât crezi, care, dupa spusele desigerului șef Adrian van Hooydonk, va prelua rolul de navă-amiral a portofoliului BMW.

BMW M8 Gran Coupe Concept
Ideea din spatele acestei mișcări e ca BMW să intre în segmentele cu pretenții, unde activează acum modele precum S Klasse Coupe, Panamera sau Continental GT și să atragă clienții cu o putere mare de cumpărare.

Și da, la ce se vrea a fi ar trebui să mă miște emoțional, dar nu o face. Este o mașină arătoasă (frumoasă ar fi chiar prea mult spus), dar din punct de vedere stilistic nu are nici pe de parte impactul vizual oferit de mașinile din era Bangle la momentul apariției sau, mai recent, de Pininfarina Gran Lusso Coupe. Are un design agresiv, dar diluat, iar culoarea ar fi singurul element frapant din toată afacerea asta.

BMW M8 Gran Coupe Concept
BMW a devenit marca homeopată a industriei auto, diluând în continuare esența mașinilor lansate acum 14 ani. Aparent, BMW M8 Gran Coupe Concept prezintă noul limbaj de design a mărcii, ceea ce înseamnă că viitoarele modele vor adera la stilul acesta. N-o să vă mint, mie mi se pare că împrumută și exacerbează elemente stilistice de la M2.

Firește, varianta de serie va avea un aspect puțin mai domesticit, însă postura și proporțiile vor rămâne neschimbate. În plus, M8 Gran Coupe Concept are destule elemente de design foarte neobișnuite pentru un BMW modern. Nările, de exemplu, sunt unite pentru a crea un singur element stilistic, făcând trimitere la primele coupe-uri ale mărcii (E9, 2002, E21, Frua, etc…), Hoffmeister kink-ul aproape că nu-l mai vezi, iar capota pare mai lungă din cauza roților care nu mai sunt împinse la maximum către extremități.

BMW M8 Gran Coupe Concept
Chiar și așa, oricum ai întoarce-o, arată infinit mai bine decât abominațiunea celor de la Mercedes; AMG GT4, chiar dacă elementele aurite sunt echivalentul lanțului de aur.

Un lucru interesant este culoarea gălbuie a farurilor, BMW făcând o aluzie la Le Mans și la faptul că va participa anul acesta la chinuitoarea cursă de anduranță.

BMW M8 Gran Coupe Concept
Tehnic vorbind, putem doar specula ce motor va anima mașina de serie, dar în cazul variantei M probabil va fi V8-ul twin-turbo de 4.4 litri capabil de 591 de cai putere (600 PS) și 750 Nm în actualul M5. Și, ca orice „M” veritabil, M8 Gran Coupe va avea acoperișul făcut din fibră de carbon pentru a coborî centrul de greutate.

Oricum, vom afla mai multe detalii odată ce BMW va dezlănțui versiunea de producție a Seriei 8, prin 2019.

Link Galerie Foto

#concepte, Metal

Noul BMW M8 Gran Coupe Concept e mai mult decât ai cerut

Gallery

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s