Ferrari Monza

Noile Icona Monza SP1 și SP2 ne reamintesc ce înseamnă cu adevărat exclusivitatea.


În ultima vreme, câțiva constructori de automobile – majoritatea din grupul VAG – și-au dat seama că un model recarosat într-o formă mai aparte, produs doar în câteva zeci de exemplare, va atrage barosanii ca musca la…Șatra Benz.

Așa că Ferrari, constructorul specializat în a jupui și pielea de pe clienții săi, de ce să nu profite? Oricum practicau ceva asemănător de-o vreme încoace prin programul Special Projects, o aripă a firmei înfiinţată în 2008 cu scopul de-a aprofunda și de a profita de acest meșteșug…rentabil.

Ferrari Monza

De-a lungul timpului au creat sute de modele unicat – unele de care probabil nici n-ai auzit. F90, Fioravanti SP1, SP 275 RW Competizione FXX și P540 Superfast Aperta îți spun ceva?

Dar dacă până acum croiau automobile la comandă pentru cumpărătorii cu adevărat speciali, ținând totul departe de ochii curioșilor, discret și fără tamtam, de data asta au înfiinţat o nouă gamă dedicată mașinilor produse în serie foarte, foarte limitată și au denumit-o Icona.

Ferrari Monza

Fiind de foarte mult timp în jocul ăsta și lucrând de la începutul lumii cu carosieri, indivizii din Maranello știu cum să abordeze situația. Au totul la îndemână; pedigree, istorie, exclusivism, și asta se vede în creațiile lor.

Inspirate din modelele 166 MM, 750 Monza și 800 Monza, cele două barchetta își împart măruntaiele tehnice cu GT-ul 812 Superfast. Sub capota lor vastă, realizată dintr-o singură bucată de fibră de carbon, se ascunde o variantă insesizabil mai potentă a V12-ului F140 GA, care pompează 798 de cai putere la 8500 rpm și 719 Nm la 7000 rpm.

Ferrari Monza

O cifră monumentală pentru orice fel de automobil, însă pentru o barchetta pură, căptușită din materiale compozite, fără acoperiș, fără parbriz – care cântărește 1500 kg – este o alienație.

Sprintul de la 0 la 100 km/h, dacă mai are vreo relevanță, se realizează în 2.9 secunde , iar din punct de vedere structural mașinile sunt asemănătoare monoposturilor de Formula 1, acestea fiind derivate din conceptul unui cockpit scobit în interiorul unei formei monolitice.

În contrast cu celelalte modele care poartă stema căluțului cabrat, Monzele adoptă un design simplu și minimalist, Ferrari menționând că au evitat „soluții complexe din punct de vedere vizual” – ca cele prezente pe mașinile de competiție.

O abordare care i-a obligat pe ingineri să găsească soluții noi la eventualele neplăceri cauzate de către o caroserie „en plein air” – cum ar fi respiratul fără cască la viteze mai mari de…5 km/h. Astfel, una din cele mai mari provocări a fost crearea unui mecanism pentru redirecționarea fluxului de aer peste capul șoferului, în lipsa unui parbriz adecvat.

Ferrari a denumit șmecheria „virtual wind shield”, garantând că nu va crea disconfort în timpul condusului. Nu știu dacă același principiu se aplică și pentru nefericitul care va sta în dreapta, având în vedere că acolo se află un gemuleț clasic, dar chestia asta nu devine o problemă decât dacă potențialul client alege varianta cu două locuri.

Asta pentru că diferența dintre Monza SP1 și SP2 nu constă în culoare, ci în numărul de fese care pot lua loc în ele (și în numărul de roll bar-uri). Pentru egoiști, varianta SP1 propune un tonneau (comănac, dacă ești de la țară), substituind pasagerul cu tot cu scaun și dedicând întreaga experiență șoferului, pe când SP2 te îndeamnă să provoci infarcte prietenilor.

Nu înțeleg de ce au ales să facă două variante de caroserie în loc să ofere posibilitatea înlăturării scaunului la nevoie și montării capacului, asemeni unui speedster veritabil.

În orice caz, pentru a avea posibilitatea de-a alege între cele două variante, trebuie sa fii unul din cei aproximativ 500 de clienți invitați de către Ferrari să cheltuie multe milioane pe un exemplar. Cel puțin așa umblă vorba…

Tu pe care o vrei?

Link Galerie Foto

 

Advertisements
#newskool, Metal

Monza SP1 și SP2 sunt cele mai puternice Ferrari V12

Gallery

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s